Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2015 12:53 - Интимност и сценарии
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.12.2015 16:31


    image Сексуалността се явява един от основните двигатели на човешкото поведение, подтикващ към интерперсонални контакти и връзки. Резултатите от нейното проявление и тяхното възприятие и оценка от индивида са фактор влияещ върху степента на удоволетвореност, а от там увереността и самооценката, както при мъжете, така и при жените, макар и в различна степен.
   Изучаването на различните форми на поведение показва съществуването на обобщени модели т.нар.  „пускови механизми“, действащи в посока на сближаване между представителите на половете. Един такъв механизъм е сексуалният сценарий. Неговите елементи са тясно свързани със сексуалните реакции на човека.
   Сексуалният сценарий представлява определена от културата и в значителна степен неосъзната мислена схема, на основата на която хората организират, осмислят и оценяват своето сексуално поведение. Тъкмо той предопределя кой,  защо, с кого, как и кога може или не може да влезе в сексуални отношения.
  Като всяка система, предразполагаща индивида към определено поведение той  включва в себе си редица мисловни компоненти – представи, понятия, оценъчни съждения и др. Индивида обичайно има повече от един  сексуални сценарии. Първо - това са еротичните фантазии, които той никога не се опитва, не може или дори не иска да реализира напълно. Второ - място това са плановете за реално поведение, които  по-вече или по-малко последователно осъществява. Трето - промеждутъчните ориентири, възникващи в процеса на сексуално взаимодействие (от типа „ако той/тя направи това, аз ще направя това“). Съществена роля играе и паметта, организираща миналия сексуален опит.
   Сексуалният сценарий, като разновидност на поведенческа програма без която не може никое социално поведение, предопределя възможния и предпочитаемия тип сексуален партньор, еротичните стимули, изискванията към място, време и ситуации за полово сближаване и способите за неговото обосноваване и оправдаване. 
  Осъществяването на сексуалния сценарий става при взаимодействие на партньорите един с друг. При това се осъществява съзнателна и подсъзнателна оценка на случващото се.

   Сексуалните сценарии трудно могат да съвпадат напълно и това налага постоянни корекции на собствения сценарий и поддържане на връзка със сценария на партньора. Колкото повече варианти на сценария има човек (или колкото повече отклонения от обичайния сценарий може да си позволи), толкова повече нарастват шансовете му за удоволетвореност в сексуалната сфера...

   И обратно – фиксирането, негъвкавото сексуално поведение с голяма вероятност може да доведе до несъвпадение на сценариите, тяхното отхвърляне, конфликти с партньора и неудоволетвореност. 
  
И още нещо - без фантазии и творческо въображение, надминаващи реалността не просперира нито една човешка дейност. Не представлява изключение и сексуалността.

 

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 92821
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031