Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2015 17:02 - От "Трябва" не можеш да избягаш!
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.12.2015 16:28


   image


   В процеса на оттърсване от  нечие  "Трябва" и насочването към своето собствено "Искам", което по своята същност представлява справяне със зависимостта и стъпка към личната свобота, съществува опасност от залитане в противоположната посока. Оставяйки настрана нормалпсихичния бунт срещу "родителското трябва" и говорейки за зрялата възраст, все по-често се наблюдава картината на многото "Искам".
   "Освободителната революция", която следва да ни направи силни и независими, всъщност се свързва с освобождаването от всякакви отговорности и дори и най малкия натиск от външната среда се възприема като насилие над личността. Това от своя страна поражда желание за поредното "бягство" към следващо "искам", често напълно противоположно на предходното. И така на практика очакваното щастие, като "свободна" личност се оказва недостижимо.

   Но  "Трябва" и "Искам" са две страни на една и съща монета.

  Ако по-рано "Трябва" е било нечие чуждо "искам" към което по една или друга причина човек се е придържал, то в процеса на отхвърляне на чуждите изисквания и добиване на собствена свобода, "Искам" отново е свързано с отговорности, но вече към самия себе си. Всъщност  всяко днешно наше "Искам" е нашето утрешно "Трябва". Всяко наше желание води след себе си някаква необходимост от действия за да бъде постигнато. Преди всичко, необходимост от НАШИ собствени действия!

   Да, ние на никого с нищо не сме длъжни, но оставаме длъжни към себе си.

   И още – освобождавайки се от изискванията към себе си и попадайки във водовъртежа на безкрайните свои "искам" при това, очаквайки другите да ги изпълняват, човек рискува да попадне в страната на неосъществените желания, където трудно би изпитал удоволетворение и така желаното Щастие. А всъщност добре би било след всяко "Искам",  да си даде сметка това, какво „Трябва" да направи за да го постигне.
   Свободата е преди всичко отговорност към себе си, а от отговорността към себе си, човек не може да избяга.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 93327
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930