Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2016 17:27 - Доверие и предателство
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 826 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.04.2016 08:18


 
image
 Сривът в доверието, често кореспондира с преживяването за предателство от страна на близък за нас човек. В същото време преживяването за предателство може да се разглежда като степен на обида. До него обикновено има по-ниски нива на обида, а то само по себе си е усещане за силна обида. Идва, когато в отношенията с близки за нас хора се случи така, „както не съм очаквал другия да постъпи, както не съм искал да се случи“.
  Ако отворим една скоба и надникнем в това как работи човешкия мозък, виждаме, че още в ранна детска възраст малкото дете, падайки посяга да „накаже“ земята за това, че го е ударила. Същото се случва и с болшинството от големите. „Ако нещо е добро за мен – причината е в моето правилно действие, но ако нещо не ми се получава, причината е в някой друг“.  Мозъка тръгва да търси виновника. Много е трудно и много работа трябва за да съумееш да се преобърнеш, да откриеш недостатъка в себе си. /Това е границата от която започва личното израстване – когато можеш да поемеш 100% отговорност - за да можеш на 100% да живееш и на 100% да се наслаждаваш. Бивайки до другия да не се поставяш в зависимост от него./
  В този ред на мисли, връщайки се на предателството – преживяване за предателство има тогава, когато се разрушава наша илюзия. И това винаги е болезнено.  И винаги е свързано с  надценяване на другия човек. Не може да очакваме, че някой който е предавал, няма да  предаде отново. Не може човек да бъде близо до змия и да счита, че тя няма да го ухапе, а   след като това се случи да е учуден, изненадан и да се преживява като предаден. Това не е нищо повече от неговото собствено недоглеждане и надценяването на другия. Липса на адекватна оценка за това, че другия се намира на такова духовно равнище, влючващо възможността да го предаде.

  Но, живота е общуване и не в крайната предпазливост и презастраховане от действията на другите е решението. Така както има степени на близост, така има и степени на доверие.  Доверието не е статукво, не е постоянна величина. При него също има нюанси.  Добре е човек  да поддържа и прецизира своите степени на доверие, да е наясно какви са техните измерения за различните по близост хора и да има в предвид факта, че близостта и доверието не е задължително да са пропорционални. 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 92803
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031