Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2016 18:46 - Материално и духовно - извън рамката
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 492 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.06.2016 18:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   image
   Фактор, определящ в голяма степен изборите и действията ни се явява ценностната система.  Тя пък от своя страна винаги е повлияна от предимно материалната или предимно духовната ориентация на човека. За едни важна, ценна и доминираща е материалната линия. За други – духовната.
  Възможно е една от тези доминанти да се запази актуална през целия живот на човека. Обичайно в тези случаи дефицитарно, недостатъчно, а от там и източник на неудоволетвореност и болезненост  е всичко свързано с недоминиращата линия. В процеса на развитие и при преминаване от етап в етап са възможни и обрати – в определен момент от живота си, човек да е сензитивен повече по отношение на материалното, а в някакъв следващ – по отношение на духовното.
  Излизайки извън рамката ИЛИ (едното)/ИЛИ (другото), материалното и духовното съвсем не са взаимно изключващи се. Напротив те са взаимно необходими и свързани. Развитието в едното води до развитие на другото. И обратно. Погледнато в по-мащабен план, материалното и духовното са двете най-важни опори на човешкото съществуване. И едно от уменията, които правят човек успешен и развиващ се е именно това – да се научи да стъпва на „два крака“ – материален и духовен.
  Хората често свързват материалното в живота, само и единственно с вещи или пари, а представата за духовно обичайно е размита смесица от вътрешна емоционалност, религия, езотерика, различни духовни практики и т.н.  
  Но, нали всъщност материално е онова, което можем да загубим, а това значи освен вещи и пари и ......... хора, отношения, дори здраве.  По същия начин, духовно е всичко свързано с душата ни, с нашето вътрешно развитие, онова което добием ли веднъж, не можем да загубим и никой не може да ни го отнеме.    
  В процеса на развитие на човека става така, че в периодите на материална достатъчност има духовен застой (или падение). В периодите на духовно развитие има материален застой (или падение). Когато се нахрани, душата има нужда да се изрази – тогава се получават скоковете в материалното. Докато набира сили материалното, душата си почива. В последствие започва отново зареждане на духовното и задържане или спад на материалното.
  Едва на най-високите нива на развитие може да се постигне подем в материалното и духовното едновременно. Безспорно развитието на умението за балансираност между двете е поредно жизнено предизвикателство.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 92825
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031