Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2016 16:16 - Децата, като учители
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2016 08:28


image  
 Въпреки изобилието от литература и насоки за „правилно“ възпитание на децата, в крайна сметка всеки родител, формира някакъв свой модел за това. Няма универсални подходи. Всяко дете е различно, всеки родител е различен, всяка ситуация е различна. Да усеща обичта на детето си и да открива у него семенцата на онова на което се е опитвал да го научи, да вижда че то е успешно, е най-голямото родителско удоволетворение.
  За да може да възпитава, човек трябва да може да влияе, а за това е нужно да има връзка с детето, заедно да имат някакви общи теми, интереси.... И обратно на очакванията на мнозина, за да се случи това, по-голяма част от усилията се падат на родителя.  Възпитанието е влияние, влияние чрез пример, чрез действия. 
  В отговор на всички напътствия, да бъдат обичани децата изглежда лесно. Сякаш няма нужда много да се мисли по това, просто ги обичаш и толкова. Но....., за да се усеща някой обичан, той трябва да бъде обичан на неговия език. Често, без да се замисляме, обичаме другите на своя език и се разочароваме, ако се случи така, че останем неразбрани.  Обичта може да бъде разбрана само, когато е на езика на този за когото е предназначена. Става дума за онези финни, строго индивидуални пластове в човешката душа (и детската), които получават усещането за приемане, разбиране и обич, посредством думи, жестове, постъпки, докосване и т.н. от страна на другите.

  Първоначално всички обичаме така, както нас са ни обичали. Детето се учи да обича от това, как то е обичано. Обратната връзка никога не закъснява. Огледално, обичта винаги намира проява и тя винаги е съотносима към получената. Друг е въпроса, доколко именно такава е очаквана.  

  Добре е да се има в предвид, че с порастването и преминаването през различните периоди на развитие, разбирането за обич се видоизменя, а с това и вариациите на поведение и отношение които я удоволетворяват.  

  Въобще, една от категоричните обратни връзки в живота си, човек получава през родителската роля. Децата винаги реагират, винаги дават сигнали за това дали сме на прав път в избора на подходи, дозировка и емоционални вложения. Задача на родителя остава да съумее да ги улови и интерпретира (правилно). От там нататък всичко е въпрос на конкретни действия. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 92806
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031