Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2017 14:14 - Как да предотвратим изтичането на жизнена енергия?
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 579 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.01.2017 14:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   

image

  Всеки познава добре детската неизчерпаема енергичност. При възрастните обаче, картината е по-различна. С времето, те започват да губят заряда си и силите им значително отслабват. Но  на практика енергията с възрастта не отслабва.  Тогава къде се губят силите у болшинството възрастни?
  Работата е там, че постепенно възрастните започват да влагат голяма част от енергийните си ресурси напразно. Енергийното изтичане става през формирали се енергийни дупки и колкото по-вече са дупките, толкова по-малко енергия остава у човека, колкото и да си я възвръща. Това е като да се опитваш да напълниш вода в пробит съд. Колкото и да наливаш, той все ще се оказва празен.
  Затова е жизнено важно енергийните дупки да се затварят. Ако човек съумее да затвори дори една от тях, равнището на енергията му ще се повиши в пъти.
  Недовършените до край дела са едни от най-мощните енергийни дупки за човека. Всичко недоведено до край, дори и най-незначителните работи, висящи на „фонов режим“ и заемащи съзнанието ни, бивайки в незавършено състояние,  черпят от енергиините ни ресурси. Много често дори не съзнаваме, че ни товарят.  Тук се отнасят незавършените работи, които човек е оставил наполовина; всички ситуации, които не е довел до край; обещанията, които е дал и не е изпълнил; дълговете и кредитите, които е нужно да се върнат....
  Друга силна енергийна дупка формира лъжата. Тя поглъща много енергия,  защото сама по себе си лъжата изисква да се поддържа легендата и винаги да се помни на кого каква версия е разказана. Енергията се изяжда и от силата на страха, че измамата може да бъде разкрита. Тук се отнася и лицемерието, лъжата спрямо другите, самозалъгването, опитите да се представиш такъв, какъвто на практика не си...
  Празните приказки или преливането от пусто в празно са също портал за енергийни загуби.  Празното дърдорене не дава сили, то само черпи от енергията, защото няма резултати. „Програми“, които дърпат от енергетичните ресурси на човека са още преживяванията от типа „ще се получи или не“; размислите в стил „какво ще си помислят за мен“, разсъжденията на тема „как по друг начин можеше да постъпя“ и др.
  Не са за подценяване и енергийните дупки, свързани с  болестите на физическото тяло ( хронични и текущи -напр. простуди, грип).  Много хора обаче, вместо да се стремят към излекуване, заемат стратегия на привикване към болестите, непрестанно пият таблетки, ходят на процедури.... В същото време си „забраняват“ всякакви други активности, под предтекст за болест и с това влошават още по-вече положението си. При застиването в болестта (респ. липсата на желания за разтеж и развитие) енергията изтича, без на практика да има зареждане...
  Обидчивостта, сърденето,  нескончаемите опити за промяна на другия, влизането в непрестанен „обяснителния режим“, непрекъснатите оправданията,  устойчивото пребиваване във враждебно настроена среда и още ред други модели на поведение също отнемат от енергийните ни запаси.
  Много често се случва хората да са наясно по отношение на напразните загуби на енергия в едно или друго жизнено направление. Въпреки това, обаче трудно предприемат стъпки към промяна.
  Наистина, никак не е лесно човек  да се справи със „закърпването“ на енергийните дупки. Сложността идва от това, че всяка енергийна дупка по същността си е вредна привичка.  Избавянето от вредните привички е изключително трудна задача. Човек до такава степен е сраснал с тях, че всеки опит за премахването им повишава тревожността и активира ред защитни механизми. Изпращането на сигнал  „ще те изкореня“, „ще се избавя от теб“, автоматично задейства съпротива, защото никой и нищо не иска да бъде унищожавано и заличавано.
  Първите стъпки в тази посока са свързани с промяна на нагласата за незабавно заличаване на навика, с приемане на идеята, че ще бъде направен  опит за промяна  и допускане на възможен първоначален неуспех. Ако нагласата е  „просто ще опитам, дори само за един ден“,  съпротивите, респ. защитните механизми не биха се включили толкова силно.  При достатъчно желание в тази посока и постоянство в малките стъпки в преодоляването на себе си, постепенно би могло да се постави началото на отмирането на старите и формирането на нови енергоподдържащи модели.  Възможно е в това свое начинание, човек да има нужда от специализирана подкрепа. Със сигурност ще отнеме време, със сигурност ще има неуспехи, но при наличие на достатъчно мотивация, извеждането на ново равнище на жизнена енергия е гарантирано.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 92851
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031