Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2017 17:01 - Преодоляване на стреса
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2017 18:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image
 

   Ние постоянно се сблъскваме с трудности и временни неудачи. Те са неизбежни за човешкото съществуване. На практика, ако в живота няма затруднени и неудачи, човек никога няма да научи това, което знае и в характера му няма да има тези черти, които са присъщи за него.  Научавайки се не да избягва, а да управлява стресовите ситуации и да се отнася положително към всяка трудна ситуация, човек  започва да расте като личност и да се движи напред.  Всеки голям успех винаги е предшестван от дни, месеци, а понякога и години неудачи.
   Способността човек да преуспее, зависи много от неговото отношение към живота. Една от хатрактеристиките на успешните жени и мъже е тази, че сблъсквайки се с временни трудности или поражения, те ги приемат като естествена и неизбежна част от своя живот. Правят всичко възможно за да избегнат проблема, но ако въпреки това той ги настигне, отношението им към него е позитивно. Научавайки този жизнен урок, вместо да се сринат, по-силни и по-можещи отново започват да се придвижват към целите си.
   Всички ние сме предразположени към емоционални реакции, когато нашите очаквания не се сбъдват в една или друга степен. Когато това, което искаме, надяваме се и очакваме да получим не се осъществи ни обхваща разочарование, чувстваме се нещастни, отчайваме се. Като че ли сме получили удар по емоционалният ни слънчев сплит. После идва гневът, като че ли най-нормално и най-естествено.
  Оптимистите знаят, как може да се преодолее стреса във всяка трудна ситуация. Стараят се да не пускат разочарованието в живота си. Бързо реагират на неблагоприятната ситуация и я възприемат като нещо временно, ограничено и несъществено. Не приемат проблема със сърцето си. Те гледат на стреса позитивно. Вместо да се страхуват и предават, те подхождат към справянето с него. Борят се с негативните чувства и във всяка ситуация се опитват да намерят  положителен момент.
   Но, човек не може да мисли едновременно в двете посоки – негативна и позитивна. В главата си може да има само една мисъл - или позитивна, или негативна. Ако съзнателно избере първият вариант, мислите и чувствата му ще бъдат позитивни.
Тъй като човешките действия пряко зависят от мислите, това ще доведе до конструктивност и движение към поставените цели, независимо от появилото се затруднение.

   Успешността в преодоляването на стреса е пряко свързана с промяна на собственият ни език по отношение на тях - от негативен към позитивен. Всичко започва още с назоваването на затруднението. То е първото, което предпоставя във важна степен несправянето или справянето.
   Често за възникнала трудност, човек използва думата „проблем“. Но, това е негативна дума и засилва нагласите за неуспех, несправяне, провал. Нещата биха стояли по различен начин, ако тя бъде заменена с думата „ситуация“, която от своя страна е неутрална. Проблема е това с което се сблъскваме и борим, а ситуацията е обичайно събитие. По такъв начин съпротивителните нагласи на човека не са на фокус и в него доминира настройката за нещо обичайно, през  което просто трябва да се премине.
   Добър избор е и думата „задача“. Самата дума е позитивна и носи в себе си подтик към решение. Вместо фразата „имам проблеми“, може да се каже „днес се сблъсках с интересна задача“, или „трябва да реша интересна задача“. Асоциациите са позитивни, свързани с развитие и сила.  Събитието е същото, но наречено по този начин, формира позитивни чувства спрямо себе си, оптимистичност и креативност.
   Още по добре, за съхраняването на позитивното отношение и справянето със стреса помага думата „възможност“. Когато се сблъсква с трудности, вместо да казва “имам проблем“, човек може да каже „сблъсках се с неочаквана възможност“. След това е важно да се вгледа и да се опита да я намери. Така ще съсредоточи силите си в търсене на тази възможност. Дори, ако това е просто ценен урок, обезателно ще я намери. Който търси, винаги намира.
   Всичко се предопределя  от това, как обичайно говорим със самите себе си.

N.B.  Всяка ситуация е неутрална. Единствено субективното тълкуване и обяснение и придават емоционална украска. Ако човек опише ситуацията в светли тонове, настроението му ще остане в плюса, ще бъде креативен и оптимистичен и ще му бъде много по-лесно да реши всяка дадена  задача.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 92794
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031