Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2018 14:57 - За търпението и нетърпението
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 486 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.09.2018 08:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



                                                image

    За да се премести от една позиция до друга в своя живот, човек трябва да има силно желание и също толкова търпение. От друга страна, ако си много търпелив, но у теб няма нетърпение, няма да съумееш да достигнеш до желаното. Прекалената търпеливост може да задуши желанието.  

   Погледнато общо, почти всички хора са много нетърпеливи. Липсва им удържането. Пожелават нещо,  страстта към него се разгаря и се появява нетърпението - бързо искат да достигнат желаното. До тук всичко върви добре. Нетърпеливостта си е свършила работата – запалила е вътрешният огън.  Щом обаче дадена страст се е разгоряла,  щом си тръгнал в дадена посока, вече става нужно търпението – за да достигнеш целта.  Стига се до следния парадокс – поискаш ли нетърпеливо да достигнеш желаното, в този момент ти става нужно търпението. Трябва ти за да съумееш да влагаш, да влагаш, да работиш, да полагаш усилия. Как обаче да станеш търпелив? Как може да се възпита търпението?
   Единствения вариант да нивелираш, да приведеш в баланс нетърпението е много силно да заобичаш процеса. Веднъж поел по пътя към желаното със сигурност ти се налага да извършваш действия, които са много далечни от резултата, който искаш да достигнеш. И би съумял да ги извършваш, само ако те започнат да ти харесват. Има още един важен момент – необходимо е да виждаш реалната връзка с крайния резултат. Докато не виждаш реалната връзка, ти е непонятно защо го правиш, защо правиш дадени стъпки. Т.е. имаш два варианта – или силно да обичаш процеса на вървене към целта,  или ако много не ти допада процеса е нужно да държиш връзката, да виждаш връзката с резултата. В противен случай няма да правиш правилните неща. И..... се появява една сигурност – сигурността, че няма да достигнеш желаното.
   Има и друго, ако правиш правилните неща си поставен в условията на известна неопределеност – може да се получи, може и да не се получи. Малко хора могат да живеят в такава неопределеност. За да издържиш в неопределеността е нужно да обичаш процеса. А ако не обичаш процеса, трябва да търсиш връзката. Когато знаеш какво ще ти даде това действие, което не ти харесва сега, но разбираш какъв ще бъде ефекта от него в последствие, можеш да намериш сили да го направиш.
  Успешността е резултат на усилия в много посоки. Балансът между търпението и нетърпението са само неин нюанс. Предизвикателствата към формираната личност в тази посока са големи, а още по-големи - пред родителите, възпитаващи успяващи деца.




Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 92800
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031