Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2016 17:32 - Възрастта на душата /въпроси за размисъл/
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2016 08:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 
   Няма човек без душа. Душа има у всички. У някой тя е малка, у други – голяма. Когато е съвсем малка, въобще не се забелязва, не се „вижда“. Затова пък, когато е голяма, не можеш да сбъркаш - веднага се откроява. От своя страна, голямата душа може да е разкрита, или пък  неразкрита......
  Една или друга, тя е фундамента, в основата на всичко, което ни определя, на всеки един етап от живота ни, на всеки един етап от развитието ни, че дори и след това. Нейното израстване се преплита и във взаимозависимостите и съотношенията между хронологично, биологично, умствено и т.н. човешки израствания. И макар на пръв поглед твърде скрита, има изключителна роля.  
  Редица научни дисциплини имат допирни точки с душевността и претендират да я изучават и познават. В ежедневието също често се спряга понятието душа. Хората имат „някаква представа“, относно това какво е неговото съдържание, но трудно и рядко биха го дефинирали.  Душата е от онези категории, които човек по-скоро свързва с усещанията си, отколкото с яснота и конкретика. Има някаква неопределеност, дори някаква мистика около това понятие. А то си  има параметри и съдържание, които са от значение за човешкото познание и развитие като цяло.
  Тогава, остават важни отговорите на въпросите: Какво е душата? и Може ли тя да има възраст?
  Така или иначе, рано или късно, независимо какъв е, с какво се занимава и към какво е устремен, в даден момент от живота на човек, темата добива своята актуалност. Отговорите изискват своето време и обикновенно задават началото на други наши вътрешни търсения. 

Бележки:
1. Един от начините да дефинираме нещо е като опишем какво то не е. Със сигурност душата не е тяло, не е работа, не е общуване. Макар и често да се бърка, не е и емоции.
2. По отношение на преходност и непреходност, относно душата също има известни теории.
3. Що се отнася до дилемата за душевната възраст, бърза справка в тълковния речник, определя едно от подзначенията на понятието възраст, като „степен в развитието“.  

 



Тагове:   възраст,   душа,   дефиниране,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 93484
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930