Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2015 12:39 - Предизвикателствата на конфликта
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 920 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.12.2015 16:28


 image Конфликтите са ситуация, която всички се опитват да избягват. Основната грешка на много хора е това, че мислят конфликта за нещо много лошо, че когато има конфликт нещо не е както трябва, че живота трябва или може да е без конфликти.

Хубаво е да се стараем да няма конфликти, но също така е добре да сме наясно, че все пак такива ще има. Както в природата - искаме хубаво време, но знаем, че ще има и лошо. Радваме се на слънцето, но знаем, че ще има сняг, бури, гръмотевици.... Всъщност те не са чак толкова лоши,просто така е решила природата. Конфликта е като буря, гръмотевица, но когато знаем че това е нормално, става по леко преминаването през него.
  Конфликт в отношенията (независимо от какъв тип са те) възниква винаги в някакъв момент, когато на това равнище на което се намираме, вече всичко е разрешено и сега търсим още по-голямо сближаване, преминаване на ново равнище. Появяват се в момент в който не можем да намерим взаимно изгодно положение, момент в който „ти искаш нещо противоположно на това което искам аз“. И въпреки това,  между нас има отношения. Защото когато хората нямат отношения между тях няма и конфликти.
  В този смисъл конфликта е нещо положително – означава, че хората имат и искат да преминат на ново ниво на взаимоотношения, но е нужно да преодолеят някакви възникнали противоречия. Като преодоляването на земното претегляне, след което движението става по леко. Ако го решим – ние се сближаваме.  Ако не успеем – се отделяме един от друг. Това може да доведе и до абсолютно безконфликтно състояние – състояние без отношения. Но хората са социални същества,  нужни са един на друг, не могат един без друг и на практика не могат да съществуват без отношения.  Нужно  е да се сближават, а за да се сближават добре и по-вече е нужно да решават появилите се конфликти. Разгледан по този начин, конфликта е неизбежен.  А всичко, което е неизбежно, (ако сме умни хора) би трябвало да приемем за даденост.  
  Във всички видове отношения има конфликти. Успелите хора в бизнеса са майстори на отношенията с  хора между които има паричен обмен. Супербизнесмените са тези, които умеят с голямо количество неродственици да изграждат взаимоизгодни отношения – партньори, клиенти,  работници,  доставчици, с цели държави понякога. Не, че няма конфликти. Виртуозни са в умението да достигат до онази точка в която всеки да излезе от конфликта удоволетворен.
  Ако имаш добра база и подготовка и разбираш, че без конфликти не може, то значи вече имаш добра вътрешна  настройка да не избягваш конфликтите, а да ги решаваш.
  Възможно е при конфликт  да се фокусираме върху другия човек и да се опитаме да дадем всичко, което е по нашите сили за да направим така, както той иска, НО само в случай, че можем да си го позволим. В случай, че можем да останем уважаващи себе си, щастливи, свободни, ако направим това, което се иска от нас.
  Има ситуации в които е много трудно и в семейството и в бизнеса да се намери точката на „победа-победа“, където и на единия ще е добре и на другия, да се достигне до компромис .Компромиса, обаче е нещо различно от това "да направя както искаш, а самият аз да се чувствам зле".  Когато се случва преговарянето, когато е успешно, преговарящите стават още по-близки.
  И още - има такъв израз:  „По добре да загубиш от умен човек, отколкото да спечелиш от глупак!“
  Винаги е по-добре да се влиза в отношения с умни, интелигентни хора. Все ще има моменти на конфликти (без тях не може, ако се движим напред) и на някакъв етап все ще се появят различни виждания. Умния и интелигентен човек в конфликтите се държи интелигентно. С него е възможно търсене на вариянти в които и двете страни да се чувстват добре в ситуацията – не само единия, не само другия. Когато двама интелигентни човека решават конфликт е удоволствие, приятно, интересно, ситуацията дори не се усеща като конфликтна .
  С неинтелигентния, нещата стоят по друг начин -  ако не стане така както той иска започват нападки, викове, обиди. От там идва и негативния поглед за конфликтите. 
  А всъщност конфликта не е нищо друго, освен възможност да преминеш на друго ниво на общуване.

image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 93560
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930