Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2016 16:45 - Какво тъсят в отношенията си мъжете и жените?
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 612 Коментари: 0 Гласове:
0



image image
 
Противоречивостта на женския характер е пословична. Често може да се чуе по адрес на жените, че и те самите не знаят какво искат. Не са редки и случаите в които подобни реплики са произнасяни и по отношение на мъжете. Такава вътрешна противоречивост има и в контекста на отношенията между двата пола. По-задълбочения поглед в мъжките стратегии в отношенията с жените  и женските преживявания по отношение на тях дава някаква яснота по този въпрос.
  Два са основните типове мъжко поведение спрямо жените.
 При първия, мъжа заема активна позиция в отношенията, лесно проявява инициатива и е способен направо да каже какво иска. Нагъл е точно в тази форма, която привлича жените. Агресивен е, понякога до жестокост по отношение на жената и е брутално сексуален. Търси непрекъснато възможност да се покаже. Интересува го повече факта на победа над жената, отколкото отношенията с нея.  Този мъж лесно може да заинтригува жената, да я увлече. Но в същото време е съвършено неспособен да създаде у нея усещане за покой и определеност. Жената с него винаги се чувства в опасност, защото ясно усеща, нагласата му на ловец.
  Съгласие и потвърждение за собствената значимост е всичко което този мъж търси в жената. Подобни мъже се стремят непрекъснато да завоюват все по-ярки представителки на нежния пол, а ако това не им се получи залагат на бройката. Това е начин да укрепят разклатената си самооценка.
  При втория тип, мъжът  е домошар, послушен, тих, спокоен. Залага на спокойствието с една жена, вместо приключенията с много. По силата на своята излишна сериозност, той въобще не умее да флиртува, не чувства женското настроение и не вижда женското кокетство. В отношенията си се оказва в пасивна позиция, очаквайки от жената първите стъпки или ясни указания какво трябва да прави по-нататък.  Той умее да ухажва и да завоюва жената със своето търпение и постоянство. Този мъж е нежен, ласкав и романтичен. Полага всевъзможни грижи за жената, старае се да изпълни всяко нейно хрумване, само да получи потвърждение на нейната любов. Предсказуем е и управляем и с това създава у жената усещане за надеждност и защитеност. В замяна на това иска да получава потвърждения на любовта и и неговото пълно приемане.
  Всъщност този тип по нищо не се различава от първия.И в двата случая отношенията с другия пол са средство за регулиране на самооценката (при първия-чрез самоутвърждаване, при втория-чрез утешение). И двата типа поведение са свързани с компенсиране на някаква доза неувереност.

  Що се отнася до жените – всяка жена иска да има едновременно и единия и другия тип мъж. Чрез отношенията си с мъжете,  жените също търсят потвърждение на собствената си ценност.

 До първия, жената повече от всичко усеща своята сексуална привлекателност, утешава женското си самолюбие, стимулира своята привлекателност. Това обаче, съвсем не решава другата част от факторите на скалата за самооценка – свързани с дом, семейство, майчинство. Когато става дума за това, втория е предпочитания тип- с умението му да  създава усещане за стабилност и определеност.

 Построените по този начин отношения, при които са заложени самооценките на двамата партньори все някога достигат своя праг на насищяне. Възможен изход от този омагьосан кръг е в това всеки сам да съумее да се справи със своята самооценка, да престане да търси в отношенията с другия самоутвърждение и утешение. Когато мъжа не е привързан към определен тип поведение, а жената не се нуждае от решение на проблемите си за сметка на мъжа, отношенията стават съвършенно други – прости, ясни, честни, без взаимна зависимост. Да се постигне това е сложно не е невъзможно.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 93648
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930