Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2016 13:50 - Как да бъдат ефективни стратегиите за „движение по живота“?
Автор: psychway Категория: Други   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

 Ежедневно се сблъскваме с необходимостта да решаваме какви ли не задачи от различни сфери на живота. Много често, особено, когато задачата е съвсем нова, непозната, сложна, когато попаднем в затруднена ситуация се опитваме да погледнем в страни и да съберем информация как другите хора са се справили с подобно затруднение. „Може би има някой, на който му се е случвало нещо подобно и аз мога да икономисам време, сили, нерви, пари, разбирайки как той е постъпил. Мога да си грабна готова рецепта и да се справя с проблема“. 
 Звучи много познато, особено когато първият ни порив е да потърсим съвети, сред изобилието от информация, която ни залива.  Живеем в такива условия, че имаме на разположение твърде много източници на напътствия от всички страни - социални мрежи, литература и пр. .... много универсална информация, която предлага универсални инструменти за справяне. И всичко това за хора, които на практика, по същността си са...... различни.
  Като цяло в предложенията за успешност се открояват няколко стратегии, при които човек черпи сили за справяне от различни места (разбирай свои способности).
  Едната залага на действието. Нагласата е в посока „По дяволите всичко, действай! Ако искаш нещо – вземи го, ако не го искаш – изхвърли го.  По-малко разсъждавай, повече действай, повече опитвай, прави грешки и не се страхувай, движи се по живота“. Тя е типична за човек на пробива, на движението, на „революциите“. Силата му е в това, че не се бои от риска, чувства се в риска като „в свои води“, не се бои да пробва, да греши, да разбива правила. Не се бои да гледа на нещата от съвършено друга страна. Всъщност не просто не се бои, но умее да прави това. И което е още по-важно - такава е неговата природа.
  Като се запознаваш с източници основани на подобни стратегии, ти се иска да започнеш да ги прилагаш, изпитваш невероятен заряд, особен прилив на енергия, сили, желание, усещаш подем. Иска ти се да оставиш всичко и веднага да започнеш да действаш. Моментално.
 Но това е един поглед на нещата, характерен за един психотип, за определена човешка природа.
  Друга стратегия е от типа „Три пъти мери, един път режи“ или - ако не знаеш какво точно да правиш, не прави нищо, изчакай подходящия момент, в който си достатъчно сигурен, достатъчно готов и когато усетиш, че е дошло време за действие-действай. Тук фокусът е на онова, което е било назад, което вече се е случило, което е преживяно до момента. Фокусът е на миналия опит. Силата на човека с такава природа е в доброто обмисляне и правилната преценка.
  Две коренно противоположни предразположения за справяне.
  Ако при едната човек разбива съществуващите норми, очаквания, прави пробиви, то при другата е налице устойчивост, търпение, анализ.
  Има и трета, която лавира между останалите две - „Почувствай ситуацията и какво тя изисква от теб, тук и сега - го направи в най-добрия му вид“ .  Усещането е като да „уловиш вълната“. Опитваш се да разбереш какво сега е най-добре да предприемеш, да почувстваш до каква степен ситуацията край теб е съзряла, готова да поеме едния или другия способ на действие.  
  За болшинството от нас нечия книга, съвети или напътствия може да ни заредят с желание да направим нещо, но няма да ни помогнат да се придвижим, ще останат практически неприлижими.
  Хората са различни и имат различни свойства, различни желания, различни способности. Когато някой дава някакви напътствия за справяне, за успешност в една или друга ситуация, той изхожда от себе си, показва как се е случило при него, как е успял, как се е придвижил напред, показва своята мъдрост.  Много често това ни докосва, създава ни някакво настроение за справяне, но и.... много често...... това не е точно този съвет, който можем да вземем, „да го премерим на себе си“ и да понечим да го реализираме в живота. Ние сме други хора по своята същност, различни, с друг светоглед и дори да се окажем в същите условия, от които изхожда напътствието, едва ли бихме могли да реагираме по същия начин. Например, така да разбием правилата, както при първата стратегия или толкова да си дадем време и да премислим, както при втората.... Човек има определена скорост на реакция, на обстоятелствата, определена способност да издържа на натоварване, натиск, на стрес и не всички останали хора притежават точно такива способности.
  Нашите силни страни могат да бъдат съвсем в друга посока от тиражираната.
  Затова, първата крачка е да разберем какви сме ние, какви са нашите слаби и силни страни. След това бихме могли да подберем онези съвети, насоки, чужд опит, или комбинация от тях, които лягайки на нашия опит, биха били успешни и работещи за нас самите. Тогава, другият опит може да бъде възприет правилно и да работи и при нас. За да намерим своя път, първата ни задача остава да опознаем себе.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychway
Категория: Други
Прочетен: 93697
Постинги: 74
Коментари: 3
Гласове: 28
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930